Det finns gott om bra instruktioner om hur du laddar ner torrenter på Mac och PC. Men vanligtvis saknas information om vilka risker som torreting medför. En allvarlig och vanlig risk är att ett virus laddas ner tillsammans med eller istället för den fil du laddar ner. Dessutom är torrentnedladdare alltid utstatta för hackare som inriktar sig på just nedladdningar. Ett annat problem är om du oavsikligt laddar ner en fil som har ett upphovsrättsskyddat innehåll. Detta är olagligt i de flesta västerländska länder och kan i värsta fall skapa stora juridiska problem för dig.

Risk för virus

Att ladda ner torrenter innebär att du kan utsättas för virus. Detta är den kanske största risken som du utsätter dig för. Nedladdning och delning av torrenter är en gråzon. Detta vaccum har uppstått eftersom filerna inte hanteras av företag. Det innebär att du utsätter dig för en stor risk att du laddar ner en skadlig kod tillsammans med eller istället för en torrent. Det är därför viktigt att använda bra och effektiva antivirusprogram för att skydda dig mot exempelvis ransomware eller spionprogram. Om du inte har antivirusprogram på din surfplatta eller smartphone måste du vara extra försiktig.

Förvalta din egendom

Datorer, surfplattor och mobiler är dyr elektronik som behöver skyddas mot skador och angrepp. Samma gäller för fastigheter som bör skyddas mot skador och onödiga reparationer. Om en fastighet saknar professionell fastighetsförvaltning kan det bli både besvärligt och dyrt i slutändan. Nabo kan hjälpa fastighetsägare med effektiv fastighetsförvaltning i Göteborg som är garanterat professionell. Fastighetsförvaltning omfattar många områden vilket ofta innebär en orimligt stor uppgift för en fastighetsägare eller bostadsrättsförening att hantera på egen hand. När du anlitar Nabo kommer du att få tillgång till ett team av experter som kommer att hjälpa till med ekonomisk förvaltning, teknisk fastighetsförvaltning, fastighetsservice och fastighetsjuridik. När Nabo sköter er fastighetsförvaltning i Göteborg kommer ni minska arbetsbördan men ändå vara trygga med att allt viktigt blir utfört i tid.

Hackare kan orsaka problem

Nästan all programvara på internet kan ha brister som kan exponera din dator. Hackare fokuserar numera mer på nätfiske (phising) där de ägnar sig åt att skicka falska e-postmeddelanden, jaga privat information eller kopiera webbplatser. Det innebär att hackare inte nödvändigtvis är den största risken när du torrentar men det finns alltid risk för virus, adware och skadlig kod som för det mesta kommer från hackare.

Upphovsrättsskyddat innehåll

Torreting är inte olagaligt om det du laddar ner har ett innehåll som inte är upphovsrättsskyddat. Nedladdning av filmer, böcker, tv-spel eller musik som är skyddade utan att betala för detta är lika med stöld. Även om du oavsiktligen laddar ner upphovrättsskyddade filer kan du drabbas av oönskade juridiska problem. Därför är det viktigt att veta att det du laddar ner är helt lagligt.