Självklart är det så att man vill ha saker så billigt som möjligt, ja helst gratis. Detta är förstås anledningen till att nedladdning av spel, program, musik och film har blivit så populärt – och särskilt då alternativet där man laddar ned innehåll som inte kostar en enda krona, men som skulle kostat en slant i butiken. Gratis är gott, så är det ju. Men, dessvärre är det i detta fall inte lagligt. Det är rentav ett brott mot upphovsrätten. En musikskiva eller en film kostar pengar att göra; människor ska ha lön och artister samt skivbolag ska ha royalty-pengar. Genom att ladda ned utan att ersätta ekonomiskt, blir bolagen av med sin ekonomiska vinst. Detta är förstås ett problem.
Detta går förstås att argumentera emot för den som så vill. För ett par år sedan gjordes en reklamfilm som visade en videobutik där människor kom in och plockade med sig filmer, chipspåsar och dricka utan att betala. Detta skulle dra paralleller med den olagliga nedladdningen. Ett motargument till detta skulle kunna vara att man egentligen inte tar filen, det vill säga klipper ut och klistrar in den, utan enbart tar kopia på den – originalet finns med andra ord kvar. En chipspåse i en butik är svår att kopiera, så antingen tar man den eller också inte. I sak handlar det dock om att bolagen som producerar produkten, filmen eller skivan, förlorar inkomst för varje kopia som laddas ned olagligt.
Det här problemet är svårt att komma tillrätta med, eftersom det hela tiden kommer nya sätt att skydda sin identitet på nätet och där man kan hävda sin integritet. Dock är det svårt att sia om vad som händer inom detta område i framtiden; det återstår att se.