Det går att göra torrentfiler med vilket innehåll som helst. Det allra vanligaste är förstås film och musik-filer, men även pdf-filer, jpg-filer och liknande förekommer. Som beskrivits tidigare bär en torrentfil på viss information. Den talar förstås om vad det är för fil som den pekar på, samt var någonstans filen finns. Det hela baseras på ganska avancerade rutiner inom programmering, så att gå in på detta i detalj ger väldigt lite extra i informationsvärde. Dock var torrentfilerna tänkta att utöka anonymiteten för användaren betydligt, till skillnad från traditionell fildelning som var mer transparent.

Hur går man då tillväga för att ladda ner exempelvis en film? Till att börja med måste du förstås hitta den film du letar efter. Detta görs på sajter som Piratebay med flera. Den här typen av sajt har en sökfunktion, där du enkelt kan leta reda på filmer och annat innehåll. Du kan också välja att bläddra bland filmer, musik, spel och applikationer baserat på olika kategorier. När du hittat det du söker, klickar du helt enkelt på länken i sökresultatet. I den sida som laddas finns det en direktlänk till torrentfilen, som du kan klicka på för att ladda hem den lokalt till din dator.

Det är i det här läget du behöver en annan sak: en programvara för att hantera och ladda ned torrentfiler. Det finns många olika klienter för detta. En av dessa programvaror heter BitTorrent och kan laddas ned utan kostnad. När du har programvaran installerad, kommer alla torrentfiler att associeras med just denna programvara. Detta innebär att programmet kommer startas varje gång du väljer att ta hem en torrentfil.

Säg att du väljer att ladda hem en torrentfil enligt beskrivningen ovan. När du klickat på länken för den fil du vill ta hem, startar torrent-programvaran och låter dig välja var någonstans du vill att filerna som torrenten innehåller ska sparas. Du kan också välja om du vill starta nedladdningen direkt eller om du bara vill lägga filen i kö så länge. Väljer du att starta nedladdningen direkt, kommer programvaran att leta reda på de som delar ut innehållet just då och påbörja nedladdning så snart den får kontakt med någon. Det är större chans att du får hem filerna snabbare om det finns många som delar ut dem, men även uppkopplingshastigheten – både din och de du laddar från – har betydelse här.