Sedan internets början har det funnits ett intresse av att dela filer med andra, oavsett om det handlat om dokument, spel, musik eller film. I alla former av kommunikation delas information av alla dess slag. Av den anledningen är det bara naturligt att internet kommit att användas till precis detta; delning av information. Lagar och förordningar både nationellt och internationellt arbetar dock för att reglera informationsdelningen. Anledningen till detta är att vissa filer är skyddade av upphovsrätten.

Mycket av det som delas på nätet idag är produkter som man ska betala för. Vad gäller spel och applikationer i övrigt, använder sig många bolag av så kallade demoversioner där man får ladda ned en förenklad version av programvaran för att testa den. Vill man fortsätta använda programvaran efter en viss tid, eller om man önskar en fullversion av den, måste man betala. Vad gäller film och musik så kan man ta hem sådana filer också mot betalning. Detta erbjuds av en rad aktörer på marknaden.

Dock finns det en “svart” marknad på internet, där kommersiella produkter delas ut och kan laddas ned helt och fullt utan att behöva betala för dem. Allra först med detta var sajten Napster, där man kunde dela och ladda ned filer fritt genom att ansluta sig till ett stort internationellt nätverk av fildelare. På grund av nya lagstiftningar, som kom till i all hast, fick Napster snart stänga ned sin tjänst. Det var särskilt filmbolag och artister som klagade, då de såg Napster som ett hot mot deras brödföda. Själva idén fanns dock redan och då är det alltid svårt att stoppa påhittiga människor som hela tiden utvecklar nya lösningar för att komma runt problemet.

En ny variant på fildelning kom att kallas torrenting. Det hela gick ut på att man laddade ned så kallade torrents. Torrents är filer som innehåller information om vad för filer man laddar ned, samt varifrån dessa laddas ned. Genom att göra detta gjorde man det svårt att förfölja enskilda fildelare. Åtminstone var det så i början. Allt eftersom tiden gick kom dock nya tekniker för att komma åt de människor som delar ut filer på nätet och idag är man inte så säker som man kanske först kan tro. Det är många som blivit ställda inför rätta för att ha delat ut en rad kända filmer och musikalbum. Detta ses som ett grovt brott, vilket i många fall setts som grövre än våldtäktsbrott (något som kan te sig absurt och bevisa att pengar i många fall är viktigare än människor).

En av de mest ökända torrentsajterna heter Piratebay och drivs av några svenska killar. Sajten ligger på ett flertal servrar över hela världen. Detta innebär att om en viss server skulle tas i beslag eller tvingas stängas ned, kommer det alltid finnas någon annan server som kan ta över.