Torrenting bygger på att dela med sig av information. På de mest exklusiva och privata torrent-sajterna med det mest intressanta och nischade innehållet kan det i bland krävas att du laddar upp lika mycket som du laddar ned. Det kan i sin tur betyda att du måste lämna datorn och torrent-applikationen på när du lämnar datorn. Det påverkar din elkonsumtion och ställer krav på både datorns säkerhet och bostaden den finns i.

Hur påverkar elpriser din torrent-aktivitet?

Om du aldrig varit medlem på en exklusiv och privat torrent-sida behöver du förstå begreppet upload ratio. Upload ratio innebär att torrent-sidan i fråga mäter din nedladdnings- och uppladdningsaktivitet. Går du med i ett privat torrent-community kan du bli utsparkad om denna upload ratio visar att du laddar ned massor med information, men aldrig “betalar tillbaka” genom att ha torrent-klienten igång för att dela med dig till andra.

Det absolut viktigaste är alltså att hålla koll på att du håller den upload ratio som krävs för sajten i fråga. Det kan kräva att du har ett bra avtal för billig el nu när elprisernas svängningar är höga, vi förklarar varför här nedan.

Håll uppe din upload ratio

Hur håller man då uppe sin upload ratio? Det enkla svaret är att helt enkelt lämna torrent-klienten öppen på din dator så att andra kan komma åt ditt innehåll och ladda ned. Rent praktiskt kan dock detta vara problematiskt.

För det första har de flesta bredbandsavtal i Sverige en mycket högre nedladdningshastighet än uppladdningshastighet. Har du ett vanligt bredbandsavtal med 100 Mbit nedladdning och 10 Mbit uppladdning går det alltså tio gånger snabbare att ladda ned något än att ladda upp det. I praktiken är det dock värre än så. Det beror på att det inte alltid kommer vara någon som laddar ned det du valt att ladda upp. Är det ingen i världen som vill ta del av den information du delar med dig av – ja, då får du ingen uppladdningsaktivitet.

Skaffa så billig el du bara kan

Lösningen på detta är i många fall att du måste lämna datorn på, även vid tillfällen då den inte används. Detta kommer så klart leda till ökad elkonsumtion, vilket kan påverka din ekonomi rätt rejält.