Vad är torrenting? Det är en fråga många människor kan ställa sig när de hör ordet för första gången. Torrenting handlar om fildelning och nedladdning. Det finns hemsidor som exempelvis The Pirate Bay, som piratkopierar filmer, serier, böcker och dylikt. Detta lade de sedan ut på hemsidan så att alla som ville kunde ladda ner detta och se. Det kunde handla om gamla filmer och serier eller de som inte hade kommit ut på bio i ditt land ännu.

Torrenting och copyrights

Att kopiera material som inte är ditt eget är olagligt och att ladda ner det är också olagligt. The Pirate Bay startades år 2003 och har idag över 5 miljoner användare. De har varit en av de största nedladdningshemsidorna i många år men sedan grundarna åkte fast år 2014, blev de nedstängda och ingen kunde längre ladda ner något material. De kom sedan tillbaka året efter och finns kvar än i dag. När en film, serie eller bok släpps så har teamet som publicerat det satt copyrightstämpel på det. Då ska ingen annan kunna publicera det som att det var deras eget.

Om du vill starta en streamingtjänst som är laglig och tjäna pengar på det, kan du behöva startkapital. Det kan du får genom att ta ett företagslån på https://www.capcito.com, de har även hand om fakturaförsäljning och fakturabelåning. Idag finns det många olika streamingtjänster såsom canal digital, netflix, viaplay och HBO. Du kan ansöka om ditt lån och starta din egen streamingtjänst redan idag.

Vad säger lagen?

Exakt vad lagen säger om detta ämne råder det delade meningar om. Vissa menar att det är olagligt att både lägga ut och ladda ner medan andra menar att det är olagligt att bara ladda ner och titta. Lagen säger faktisk att det är olagligt att dela men det är inte olagligt att ladda ner och titta. Det är däremot inget att rekommendera att titta på nedladdningsbart material eftersom om du skulle bli påkommen med det, kan du få böter eller till och med fängelse.

Att kolla på filmer och tv-program från någon av tjänsterna som nämns ovan är inte olagligt eftersom du måste skapa konto och sedan betala för det varje månad. När du laddar ner en film från exempelvis The Pirate Bay eller Limewire så betalar du inte för innehållet och det är de som är skillnaden. Torrenting behöver inte bra vara vara det som laddas ner, under åren har det kommit flera hemsidor där du kan se en film eller serie direkt utan att du laddar ner eller betalar. Några av dessa är Putlocker, 123Movies och daily motion. Dessa innefattas också av lagen och de som lägger ut material där gör det olagligt. Trots att det inte är olagligt att titta på detta material, så kan det ställa till det för dig om du blir påkommen.